tubergenii Bibi
Van 1954 door K&M, middelvroeg, 80 cm hoog wat zijn hoogtijdagen had in de rond 1980. Sterk soort die zowel warmte als koude goed kan verdragen. Goede snijbloem.
Een selectie gemaakt van een meer gevlekte, virusvrije en minder fusarium gevoelige versie die in 2013 in weer in cultuur is genomen.
nanus Mix
Een mix van kleinbloemige Gladiolus met een gegarandeerd aantal soorten en kleuren van 6 of meer verschillende types Nanus, Primulinus, Tristis en vele andere speciale kleinbloemige hybriden. Alles onder de Latijnse naam ''nanus'' wat klein betekend. Houden van een zonnige koele plek. Winterhard bovengronds tot -1.
specials G. byzantinus Whistling Jack
Geselecteerd door ons uit de akkers van het Engelse Cornwall. De enige echte grote Europese botanische Gladiolus voor zover bekend. Vanwege het zeer hoge chromosomenaantal niet te kruisen. Zeer vroeg winterharde knol, rijk bloeiend, ongevoelig voor ziekten met een zwaar gewas alleen niet geschikt als snijbloem. Als meerjarige ontstaat er een meterhoge en brede groep van fel paarse bloemen. Totaal niet te vergelijken met al die andere goedkope Zuid Europese en Euro-Aziatische soorten zoals de G. byzantinus italicus.
ramosus Robinetta
Uit 1960 maar waarschijnlijk iets ouder. Een geslaagde hybride uit een kruising tussen Colvilli Ruber en een nanus. Door C.A. van der Wereld gekruisd en geregistreerd. Kan relatief goed bloeien op wat donkere plekken in de tuin. Middelvroeg. Ook voor de winter te planten mits afgedekt.
colvillii Galaxian®
Uit jaren 80. Door Van Winsen Warmond. Zeer opvallende verschijning in de tuin en vaas met een wat grotere bloem. Resistent tegen veel ziekten. In 2017 officieel geregistreerd door MG van Winsen.
colvillii Red Drizzle ®
Uit de jaren 80. Door Van Winsen Warmond. Zeer vroeg. Mooie wilde sierlijke groeier met een wat grovere bloem.Op de achterzijde van de bloembladen een zilverachtige gloed met een donkergroen blad. In 2017 officieel geregistreerd door MG van Winsen.
colvillii nanus Addi syn.Claudia ®
Uit begin 1990. In gematigd klimaat komt hij ieder jaar weer op, resistent tegen ziekten. Zeer vroeg. Heeft een wat grovere bloem. In de volle zon op z'n best maar bloeit overal. Niet geschikt als snijbloem omdat hij kromtrekt na het snijden.
Dit soort is afkomstig uit een gehele lijn, Orchidiflorus genoemd, met hybriden tussen moderne Gladiolus en G. tristis concolor. Op de markt gebracht als Addi door de Israeli's maar een wat fijnere mutant hieruit door ons in cultuur gebracht en Claudia genoemd. Valt officieel onder de nanus groep maar heeft de bloem en bladvorm maar ook de vroegheid van G. tristis.
Super en opvallend in de tuin door zijn glanzende bordeauxrode kleur en fijne 3 streepjes.
colvillii Alba
De meest bekende, één van de oudste en nog steeds in cultuur zijnde Gladiolus is de kleinbloemige colvillii Alba. Een kruising tussen de botanische tristis en cardinalis. Officieel geregistreerd in 1855 maar al beschreven in 1823. Gekruisd door de Engelse veredelaar James Colvill van het bedrijf Colvill & Son een toonaangevende kwekerij in de UK van 1777 tot 1834.
Uiterst geschikt als snijbloem. Ook vlak voor de winter te planten mits afgedekt tegen de ergste vorst. Dit soort is zeer moeilijk te telen in de tuin, zoals Robinetta maar indien onder ideale omstandigheden een pracht. Middelvroeg.
tubergenii Charming Henry®
De jongste mutant uit de Charm. Heeft veel weg van Charming Lady maar met een veel groter wit hart. Uit de jaren 90 door Van Winsen Warmond. In 2017 officieel geregistreerd door MG van Winsen.
tubergenii Charming Lady
Mutant uit de Charm. Tegelijkertijd gevonden door verschillende kwekers, o.a. door JP van der Hulst, geregistreed in 1961, en van Winsen Warmond.