tubergenii Charm

Hybride uit 1920 door van Tubergen. Een zaailing uit Oppositiflorus, Cardinalis en Liliaceus. In Nederland nog steeds in cultuur.

nanus White Eyed Miss®

Uit 1987. Angustus hybride van Van Winsen. De enige echte meerbloemige Gladiolus met zeer opvallende afgetekende witte vlekken op onderste bloembladen. Zeer vroeg en ook voor de winter te planten mits afgedekt tegen de vorst.

nanus Carine

Uit 1993. Door Van Winsen Warmond. Een kruising met Halley en Elvira.

nanus Elvira

Uit 1956 door Van Winsen. Het soort wordt al beschreven begin 20e eeuw. Carneus hybride. Uitstekende snijbloem. Zeer vroeg.

nanus Halley

Uit 1986 door Van Winsen Warmond. Mooi robuust en wat langer soort.

nanus Nathalie

Uit 1986 door Van Winsen. Ook één uit de Elvira kruisingslijn.

nanus Nymph

Uit 1914 door Van Tubbergen. Mooi en sierlijk soort. In lectuur worden gissingen gemaakt dat Undulatus of Angustus één van de ouders is. Wat fijner en vroeger dan de Prins Claus.

nanus Impressive

Van 1957 door E Mahy Guernsey UK . Een soort die er al was voor de Prins Claus maar precies met dezelfde eigenschappen behalve de kleur. Heeft net als de Prins Claus losse bloembladen die alle kanten op draaien. Een zomerbloeier maar ook voor de winter te planten en dan vroegere bloei.

nanus Prins Claus

Uit 1961. Een mutant uit Impressive. Zomerbloeier en dezelfde eigenschappen als Impressive. Beter resistent tegen ziekten, later en donkerder groen blad dan de kleurverwante Nymph.
,

primulinus Laura Jay

Schitterende primulinus met een zeer kleine bloem, een toevalstreffer in de veredeling.