MG van Winsen en Zn

Gevestigd in het dorp Warmond in de wereldbekende Nederlandse Bollenstreek.

Een familiebedrijf opgericht in begin 20e eeuw, en vanaf toen verbonden aan de Gladiolus. Gespecialiseerd in kleinbloemige Gladiolus zoals de nanus, collvilei, ramosus, tubergenii, primulinus, bijzondere en exclusieve cultivars. Veel soorten zijn aan onze familienaam en dorp verbonden.

De oudste kleinbloemigen zijn vaak eerste generatie en oudste kruisingen tussen twee Zuid Afrikaanse botanische soorten uit de winterregengebieden en hebben daarmee ook het wilde sierlijke nog in zich in tegenstelling tot hun grootbloemige moderne zomersoorten die vaak meer dan 20 keer zijn doorgekruisd.

Botanische wintergladiolus bloeien in de winter van Zuid Afrika. De hybriden voortkomend hieruit kunnen met minder licht en warmte af en bloeien daarom voor de grootbloemige hybriden voortkomend uit botanische soorten uit de zomerregengebieden van Zuid Afrika. Er zijn ook combinatie hybriden tussen botanische zomer en winter species.

Tien jaar geleden heb ik de de veredeling weer opgepakt en de reden is het tot dan toe aanwezige kleine oude sortiment kleinbloemige hybriden en de vraag naar meer speciale weelderige tuinsoorten voor de echte liefhebbers. Inmiddels heb ik al een behoorlijk aantal nieuwe kleinbloemige en bijzondere variëteiten in mijn sortiment en wil ik deze vernieuwingen met u delen.

Ook zijn er een aantal botanische soorten in het sortiment opgenomen waarvan sommige heerlijk geuren, geschikt zijn voor de pot, meerjarig, fertiel zijn en waarbij de hoogte begint vanaf 25 cm tot wel 75 cm.

Al de gladiolus soorten worden door mij zelf gezaaid, geteeld of in samenwerking geteeld. Ik, en de daarvoor aangewezen controlerende officiële instanties in Nederland, waarborgen dan ook topkwaliteit en uiteraard de service die men van een familiebedrijf verwacht. Het bedrijf is groothandel gericht maar kan u contactgegevens geven van bedrijven die producten verkopen in kleine aantallen.

Op milieugebied is het bedrijf officieel MPS A+ gecertificeerd. Wat wil zeggen dat het milieu minder belast wordt dan de norm die daar voor staat.

Met vriendelijke groet,
Mark van Winsen

Note : Ik sta altijd open voor alle onderbouwde informatie aangaande soorten die nog in omloop zijn of op de site staan maar ook nieuwe soorten waar wij niet vanaf weten. We weten dat er nog veel soorten door liefhebbers en veredelaars gekweekt worden die door velen als verloren beschouwd worden.